Német Nemzetiségi Oktatás

¤Versenyeink                          ¤Fényképek, Videó


 
Márton nap a Széchenyi Általános Iskolában
 
   Ahogy minden évben, a 2020-as tanévben is szerettük volna megünnepelni a Márton napot. Mivel azonban osztályok nem találkozhatnak, a német nemzetiségi 1.a osztállyal 2020. november 11-én egész napos projekt keretében emlékeztünk meg Márton püspökről.
   Fazekasné Rácz Gabriella osztályfőnök vezetésével a kis diákok egész délelőtt rejtvényt fejtettek, színeztek, képregény keretében ismerkedtek a jeles nap történetével.
   Délután az elkészített lámpásokkal énekelve vonultunk végig az iskola üres folyosóin, utána a tanteremben zsíros kenyér és meleg tea várt. Portik Attila édesanyja sütött nekünk kenyeret és hozott libazsírt, Pálinkás Milán édesanyja sütött nekünk az ünnepre csodás muffinokat.
   Soha ilyen meghitt, csendes és békés Márton napban nem volt még részünk, volt időnk kiélvezni a nap minden pillanatát.
   Remélem a kis tanulók sokáig emlékeznek majd ezekre az élményekre. 
   Köszönet mindenkinek, aki a szervezésben és a lebonyolításban segítséget nyújtott nekem!
 
                                                                                                                             Szécsi Zsuzsanna
 

 

 

      


 

Advent Schönbrunnban
 
December elején egy verőfényes napsütéses napon az osztrák fővárosba, Bécsbe látogattunk. Hajnalban, még sötétben gyülekeztünk iskolánk udvarán. Közel 60 diák várakozott mosolyogva, izgatottan, kis hátizsákját igazgatva, hogy felszállhasson a buszra. 
Tavaly Bécs belvárosában jártunk, idén Schönbrunnt vettük célba. Megérkezésünk után első programpontként végigjártuk a kastély előtt felállított adventi vásárt. Mindenki kigyönyörködhette magát a csodálatosnál csodálatosabb kézműves karácsonyi díszekben, kézzel készített játékokban, kóstolhattunk házi készítésű finomságokat. Kihasználva a napfényes időjárást, felsétáltunk a Gloriettéhez, ahol lélegzetelállító panorámában volt részünk, beláttuk nem csak a kastély környékét, de a főváros nagy részét is. 
11 órakor csapatunk kettévált: a felsősök a Schönbrunn kastély Imperial Tour tárlatvezetésén vettek részt, míg az alsó tagozatos gyerekek a Kindermuseumba látogattak, ahol többek között válogathattak a korhű gyerek ruhák között, és fel is próbálhatták azokat. Remek móka volt! 
Elhagyva a kastélyt metróra szállt az egész csapat, és a Stefansdomhoz utaztunk. Itt közösen megtekintettük a székesegyházat, majd mindenki lehetőséget kapott, hogy az adventi vásárban apró emléktárgyakat vásárolhasson szeretteinek. Végül már a késő délutáni szürkületben, élvezve, és csodálva a dekorációs világításokat épületeken, utcákon, toronydarukon, átsétáltunk a Maria-Theresien-Platzra. Itt fáradtan, de élményekkel gazdagodva felszálltunk buszunkra, és meg sem álltunk Kerepesig.
Külön köszönet iskolánk német tanárainak, akik nemcsak megszervezték, lebonyolították ezt az élménydús kirándulást, hanem idegenvezetőként is helyt álltak az osztrák fővárosban.
 


 

Márton-nap a Kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában
 
   Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. 
   Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek.
   2019. november 11-én rendezte meg az iskolánk a Márton-napi felvonulást. Ezen a napon hirdettük ki a Márton-napi rajzverseny eredményét is. Idén egy új kategóriát is létrehoztunk, mivel kedvet kaptak a nem németet tanuló gyerekek is a rajzok készítéséhez.
   Sok szép munka érkezett. A technikát, az eszközöket és a rajz felületet szabadon választhatták meg a tanulók, csak a téma volt adott. Márton-napi történetet vagy a lámpás felvonulást kellett elkészíteniük. A győztes munkák kikerültek a faliújságra, az alkotók jutalomkönyveket vehettek át. A külön díjasok pedig csokoládét kaptak.
Ezután „Laterne, Mond…” című dalt énekelte el az alsó tagozat, a felső tagozat pedig az „Ich gehe…” című éneket, a színpadon. Ezt követte a Márton-napi felvonulás. Minden évben más útvonalon világítunk lámpásainkkal.
 
  
Visszaérve finom zsíros kenyér és meleg tea várt bennünket.
 
   
   
Köszönetet mondunk mindenkinek, akik segítettek a Márton-nap megvalósulásában.
                                                                                                                                              Gróf Tiborné
 

 
 
Német Nemzetiségi Délután a Kerepesi Széchenyi Általános Iskolában
 
   2019. szeptember 26-án csütörtök délután fél ötkor tartottuk iskolánk tornatermében a nyolcadik Német Nemzetiségi délutánt. 
A leereszthető színpadon egymás után léptek fel az évfolyamok, néha 40-50 tanuló is együtt táncolt és énekelt.  A kivetítéssel és zenével kísért műsorban jól ismert német dallamok mellet új dalok ugyanúgy szerepeltek a repertoárban. Nem maradhatott el a műsor elején és végén a közös éneklés sem. 
   A délutánt a Holló együttes műsora zárta, amin mindenki kedve és ideje szerint vehetett részt. Az ebédlőben e Német Önkormányzat által kínált süteményt és üdítőt lehetett fogyasztani.