2015 November

Tanterem felújítás

   Az őszi szünetet munkával töltötte az 1.c szülői munkaközössége. Időt, munkát, pénzt nem sajnálva összefogtak és gyönyörűen felújították a tantermünket. Külön kiemelném Nagy Irén és Víg János képviselőket, akik felajánlásukkal nagyvonalúan hozzájárultak a munkálatokhoz. Hatalmas dolog ez, hogy a gyerekekért szívesen fognak össze szülők, pedagógusok, városlakók!
   A szünet után a gyerekek kíváncsisággal és örömmel vették birtokba szépséges iskolai életterüket. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

                                                                                                                                      Karó Valéria

     


 

A forradalom naplója

   „23-án reggel a nap rendesen kezdődött…Mikivel egy dohány utcai trafikban rágót akartunk venni, de nem lehetett kapni…Az orosz órán ötösre feleltem… Bejött az egészségtan tanárnő és azt mondta,hogy azért késett, mert a Corvin előtt áll egy autó és röpcédulákat szór…azt mondta,hogy a közép és főiskolai tanulók hatalmas tüntetést rendeznek a Bem szobornál…Mindenki erről beszélt, s nem nagyon figyelt a tanításra. Szünetben az alkotmánytan tankönyvből kitéptük a címereket, a táblára óriási Kossuth-címert rajzoltunk… „ – ezekkel a sorokkal kezdődik az a napló, amely részleteinek segítségével idén megemlékeztünk mi, iskolánk diákjai, tanárai és dolgozói az 1956. október 23-án Budapesten kezdődő forradalomra és az azt követő rövid, de annál hősiesebb szabadságharcra a szovjet megszállás ellen. Az írója Kovács János, egykori budapesti tizennégy éves (a Blaha Lujza téren – a Rádió, a Szabad Nép és a Corvin áruház közelében lakó) kisdiák.

   Ugyan olyan iskolapadot koptató, közülünk való volt ő is, mint mi, akiknek a műsor szólt, és akik részt vettek benne. Minden bizonnyal ennek és a rengeteg munkának, gyakorlásnak és segítségnek is köszönhető, hogy nagy érdeklődéssel figyelte a versekkel, Mozart és Beethoven zenéivel, valamint eredeti archív felvételekkel színesebbé tett megemlékezést iskolánk minden lakója a legkisebbektől, a legnagyobbakig.  Köszönjük!

                                                                                                                                         Katona Gábor
                                                                                                                                         felkészítő tanár

           


 

A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása

   2015. 10. 16-án az első és második évfolyam megtekintette A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása című színdarabot. A gyermekjáték, a Forrás Művelődési Ház szervezésében, a Kereplő társulat előadásában került megrendezésre. A gyerekek nagyon élvezték a játékot, melyben interaktív módón részt is vehettek, így váltak a mese főhőseivé és főhősnőivé. A Társulat igen látványosan játszotta el a darabot, melynek központi eleme a sárkánnyal való megküzdés volt. Természetesen a sárkány feletti győzelmet mágikus eszközök is segítették. Az előadás végére, talán mondanom sem kell, a három legény legyőzte az előttük álló akadályokat, így jutalmul elnyerték a királykisasszonyok kezeit. Minden kisgyermek végig izgulta az előadást és szurkolt a három legénynek. Ezúton köszönjük a Kereplő társulat fantasztikus előadását.


 

Őszi papírgyűjtés

   Iskolánk őszi programjai között szerepel a papírgyűjtés, amit idén szeptember végén szerveztünk meg. Az alsó tagozatos diákjaink közül 105 gyermek összesen 10100 kg-mal járult hozzá a papírgyűjtés eredményességéhez. Az alsós diákönkormányzat az összesítés után kisebb — nagyobb ajándékkal jutalmazott meg minden olyan gyereket, aki bármennyi papírt is hozott. Ilyenkor az osztályok között is versenyt hirdetünk. Az első három helyezett külön jutalmat vehetett át. Külön említeném a legeredményesebb tanulókat: Pop Sándor 2.a osztályos tanuló, aki 1244 kg papírral töltötte meg a konténert. Pálinkás Petra 2. a 708 kg, Vancsó Noémi 2.c 578 kg, Szabó Lana 2.a 525 kg, Szabó Petra 1.c  519 kg, Bólya Bíborka 4.b 367 kg, Paróczai Krisztián 3.c 356 kg, Burkovics Viktória 4.b 301 kg, Keller Bálint 1.b 300 kg.  Az osztályok között az I. helyen a 2. a osztály, II. helyen a 2. c osztály, III. helyen az 1. b osztály végzett. Gratulálunk!
  A felső tagozatosok amellett, hogy részt vettek a papírgyűjtésen, pénteki és szombati napon a konténerbe való bepakolásba is szorgalmasan részt vettek. Az iskola összesen három konténer  papírt gyűjtött.
   Felső tagozaton a legtöbb papírt gyűjtő tanulók: Szabó Maja 6.a 524 kg, Bólya Liliána 5.a 368 kg, Czibere Zalán 5.a 297 kg, Tóth Gyula Tamás 5.b  215 kg, Véber Kristóf 5.a 197 kg, Nerpel Attila Alex 5.c 149 kg, Skolnikovics Natália 5.a 148 kg, Pesti Bendegúz 5.a 144 kg, Mátó Dominik 5.c 139 kg. Az osztályok között az I. helyen a 5. a osztály, II. helyen a 6.a  osztály, III. helyen az 5. b osztály végzett. 
Ezúton is szeretnénk megköszönni pedagógusainknak, szülőknek, gyerekeknek a gyűjtés során nyújtott segítséget, részvételt, tanulóinknak, családjuknak a behozott mennyiséget. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy tavasszal is rendezünk papírgyűjtést.

                                                                                                 Nagyné Mándi Kata            Gulyás Zoltán
                                                                                                   tanító                            tanár