2016 Március

Mesélő Muzsika 2016 március

   Március 3-án délelőtt 11 órakor ismét koncertteremmé változott a Széchenyi István Általános Iskola és Művészeti Iskola tornaterme.

   A gyerekek kíváncsian nézték a sok nénit és bácsit, akik mindenféle hangszerekkel a színpadra léptek. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar jött el hozzánk és varázsolta el a gyerekeket a gyönyörű dallamokkal.

   Az előadás rögtön interaktívvá vált, hiszen az együttes vezetője kíváncsi volt, tudják-e a gyerekek, milyen hangszerek szólaltatják meg a mese szereplőit. Sok-sok kéz a magasba lendült és a gyerekek nagyon ügyesen megválaszolták a kérdéseket, amiért szaloncukor volt a jutalom. Ezután következett a mese, amelyet a gyerekek tátott szájjal hallgattak.

   Ismét nagyon sok új ismerettel távozhattak az előadásról, melynek a folytatását a jövő tanévben reméljük ismét iskolánk falai között nézhetjük meg!

                                                                                                                                       Botrágyiné Virágh Orsolya
                                                                                                                                     Zeneiskolai munkaközösség vezető


 

A Német Nemzetiségi Körzeti és Regionális Vers- és Prózaverseny

 

   Kerepes, Széchenyi István Általános Iskola

   A Német Nemzetiségi Körzeti és Regionális Vers- és Prózaversenyen részt vevő tanulóink

   A Széchenyi István Általános Iskola német nemzetségi tanulói hagyományosan részt vesznek a Német Nemzetiségi Körzeti Vers- és Prózamondó versenyen valamint a Regionális Német Énekversenyen.

   Előbbi kategóriában a körzeti elődöntőre Vecsésen került sor 2016. febr. 26.-án. A regionális versenyre márc. 5.-én Fekete Szonja (3.a), Gébert Ádám (3.c), Mikó Boróka (3.c), Papp Márton (3.c), Pásztor Boglár (3.a), Töreky Dorka (3.a) és a felső tagozatból Vilhelm Zalán (5.c) jutottak tovább, ők valamennyien német nyelvjárás kategóriában indultak. Az eredményhez szívből gratulálunk! A körzeti versenyen részt vettek még Oláh Viktória és Szabó Zsombor 1.a osztályos és Nagy Szabolcs 1.b osztályos tanulók, ők irodalmi német nyelv kategóriában.

   A regionális döntőre a budakalászi Kalász Suliban került sor márc. 5.-én. Tanulóink a nagyon erős mezőny miatt nem jutottak ugyan tovább, de derekasan helytálltak, tudásuk javát adták, alig néhány nap alatt újabb nehéz versszövegeket kellett megtanulniuk német nyelvjárásban. Nehéz egyelőre olyan településekkel versenyeznünk, ahol még van élő német nemzetiségi háttér és időt, pénzt, energiát nem kímélve ápolják a német nemzetiségi hagyományokat – nem gond népviseletet beszerezni (nekünk kérni kellett), van tánccsoport, esetleg színjátszókör és otthon is hallják az idősebbektől a beszélt nyelvjárást – úgymint Pilisvörösvár, Solymár vagy éppen Taksony. – Reméljük idővel sikerül ebben is előrelépnünk, vannak pályázati lehetőségek a helyi német önkormányzatok számára is, ahogy az a megnyitó beszéden elhangzott.

A szervezés kiváló volt, a nem versenyző gyerekeket kézműves foglalkozások, moziterem várta német nyelvű gyerekfilmekkel. Ízletes ebédet kaptunk, odafigyeltek még a gluténérzékenyekre is, a felnőtteket is büfé, kávé, péksütemények várták egész nap. Megnézhettük a helyi tájházat is, nem messze az iskolától.

   Köszönet a szervezőknek, a tanárokat és diákokat fuvarozó szülőknek, a felkészítő tanároknak (Szécsi Zsuzsanna, Gróf Tiborné Erzsike, B. Horváth Stefánia) és legfőképpen a gyerekeknek, hogy rövid felkészülési idővel ilyen szép teljesítményt nyújtottak.

   2016. márc. 18.-án pénteken kerül megrendezésre a Regionális Német Énekverseny, melyre gőzerővel készülnek alsó tagozatos német nemzetiségi tanulóink.

   Jövőre találkozunk ugyanitt, tapasztalatokkal gazdagodva.

                                                                                                                                      B. Horváth Stefánia
                                                                                                                                       német nyelvtanár 


 

Alsós farsang

   Február 6-án tartottuk az alsós farsangot, nagyon jó hangulatban. A 9 órától 13 óráig, pontosan kezdődő programokból mindenki kivette a részét. A mulatság legfigyelemreméltóbb része a csoportos jelmezes produkció volt. 9 osztály készített egy kis bemutatkozást. Ezt követte az egyéni jelmezes felvonulás. 25 beöltözött óvodás után kb. 200 iskolás gyermek jelmezéből kellett a zsűrinek kiválasztania a díjazottakat. Nagyon nehéz munka várt rájuk. Záró programunk a tombola volt. Rengeteg nyeremény került kiosztásra.

  KÖSZÖNJÜK a szülőknek a felajánlott tombolatárgyakat, és mindenféle segítséget, ami hozzájárult hagyományos farsangi ünnepségünk sikeréhez!


 

Felsős farsang 2016
 

Pápai Ildikó: Tavaszköszöntő

Februárban, farsang felé

elkergetjük a telet,

bár szép volt a nagykarácsony,

fáztunk épp eleget,

kérünk egy kis meleget!

Jelmezt öltünk, síppal dobbal

lármázunk egy keveset,

hogy a hosszú, szürke álom

érjen véget, ha lehet,

s ne hozzon több hideget.

Így várjuk a langyos tavaszt

számláljuk a perceket,

reggel-esete, napról-napra,

a kedvünk is kedvesebb,

ha az égbolt derűsebb.

 

    A napfényes márciusból visszatekintve a borongós február is hozott a gyerekek számár fényes ünnepnapokat, köztük a február 5-én megrendezésre kerülő idei farsangot.

  Izgalom, lelkes készülődés jellemezte azt a napot, mely a nyolcadikosok számára meghozta a várva-várt nyitótáncot, mely alkalomból nemcsak a szívek öltöztek ünneplőbe. A lányok gyönyörű fehér ruhában, a fiúk elegáns öltönyben lejtettek az Imre bácsi által összeállított koreográfiára a büszke, mosolygós és csillogó szemek előtt. Az idén a vidám nyitó hangulathoz Kriszta néni ügyes színjátszó csapata is hozzájárult a bál hercegnője és hercege, valamint udvartartásuk segítségével.

  Majd az évfolyamok osztályközösségei ötletes táncokkal, produkciókkal mutatták meg kreativitásukat és ügyességüket. Így láthattuk például a táncra perdülő mignonokat, esernyőket, görög istenségeket, vagy a jókedvű sárkányokat, hogy csak néhányat említsünk a színvonalas fellépések közül. Aztán a lelkes farsangolók egyéni jelmezeikben is felvonulhattak a zsűri előtt. A mókás farsangi felvonulást a felsős tanári kar cirkuszi előadása zárta le.

  A gyerekek szórakozásához ismét hozzájárult a szülők által készített sok-sok finomság, valamint a rengeteg felajánlásból érkező tombolanyeremény, melyet ezúton is nagyon köszönünk. A jó hangulatú nap szép emlékké vált mindnyájunk számára, köszönet érte mindenkinek, aki munkájával, jelenlétével hozzájárult.