2016 Június

Kirándulás 3/b
 

   A Kerepesi Széchenyi István Általános Iskola tanuló ifjúsága idén is útra kelt, hogy két vagy három napon keresztül ismerkedjen hazánk gyönyörű tájaival, nevezetességeivel tanulmányi kirándulás keretében. A kisebbek Kerepeshez közel fekvő úticélt választottak/Fővárosi Állatkert, Nőtincs, Babatvölgy /, míg a nagyobbak az ország távolabbi pontjait keresték fel. A Mátrától a Balatonig, hazánk majdnem minden táján megtalálhatóak voltak osztályaink a kirándulás alkalmával.

   A gyerekek tartalmas, vidám, élményekkel teli napokat tölthettek együtt osztálytársaikkal és tanáraikkal. A jól sikerült programok után a résztvevő tanulók már a következő tanév osztálykirándulását tervezgették, bízva abban, hogy az idő ugyanilyen kegyes lesz, mint az idén.

   A 3.b osztály Sástón járt.

      

      


 

Oroszhegyi fellépés
 

   Május végén a Kisvirág Néptánccsoport - Ragoncza Imre tanár úr vezetésével - képviselte iskolánkat az immár hagyománynak számító Oroszhegyi Gyermek Népdal- és Nárciszfesztiválon, ami idén 2 napos rendezvénnyé bővült. Közel harminc gyermek, több szülő és pedagógus vett részt ezen a programon.

   Családoknál laktunk, akik igazi székely vendégszeretetben részesítettek bennünket. Lehetőségünk volt arra, hogy megnézzük Farkaslakát, Korondot, a Sóbányát Parajdon, Szovátán a Medve-tavat és Székelyudvarhely városát.

   Szombaton "énekes pacsirtáink" mérettették meg magukat, ahol Fazekas Vera (3.b) II. helyezést ért el a 76 indulóból. Drobny Virág pedig (aki jövőre lesz iskolánk első osztályos tanulója) különdíjas lett. Vasárnap került sor a táncos fellépésre a Nárciszfesztiválon. Táncosaink több műsorszámmal szerepeltek.

   Gazdag élményekkel tértünk haza, s alig várjuk a mielőbbi viszontlátást!

          


 

Varázslatos éjszaka vagy éjszakai könyvvarázs?
 

   A felső tagozatos tanulók rendhagyó módon május 13-án éjszakára érkeztek az iskolába.

   Éjszakai könyvvarázsra érkeztek a gyerekek, hogy a hagyományokhoz híven ebben az évben is feldolgozzanak egy könyvet közösen.
A programsorozat tábortűzzel és közös örömtánccal indult. Az éjszaka további része is rengeteg izgalmas játékot, feladatot hozott a lelkes résztvevő csapatok számára. Lázár Ervin Berzsián és Dideki című regénye szolgáltatta az alapot és foglalta keretbe a programokat a maga sajátos nyelvezetével, vicces és beszédes szereplőivel. Így változott az iskola ebédlője Hörpentő Szörpentővé, a gyerekek költővé, szörpügynökké, receptíróvá, embernagyságú szereplőket készítő alkotókká, ezermesterekké, sportolókká, forgatócsoporttá.

   Az egyik legizgalmasabbnak mégis a csengőgomb-vadászat bizonyult az elemlámpák fényénél a teljesen sötét iskolában.

   A kalandvágyó gyerekek még az iskolában köszöntötték a felkelő Napot és vidáman indultak haza.

   Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönetet mondunk a zsűritagoknak (Laci bácsinak, Margit és Anita néninek), valamint minden kollégának és a régi tanítványoknak a rengeteg segítségért.


 

Széchenyi-gála
 

   2016.május 7-én (szombaton) hagyományainkhoz híven megrendezésre került a Széchenyi-gála.

   10 órai kezdettel iskolánk osztályai az egész évben tanult táncaikat mutatták be. Tanítójuk nem volt más, mint a méltán híres, és szerénységéről ismert Ragoncza Imre Tanár Úr, aki csodálatos pedagógiai munkával ülteti el a tánc és a mozgás szeretetét a gyerekekben. Köszönjük szépen Imre bácsi!-és ezúton is kívánunk Neked jó egészséget eredményes munkád folytatásához!

   A gála befejeztével az SZMK-s szülők szervezésével az osztályok ebédre voltak hivatalosak. Ki babgulyást, ki paprikáskrumplit, palacsintát, hamburgert készített a gyerekek számára.

   Az iskola udvarán rengeteg játék várta a szórakozni és kikapcsolódni vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt.

   Mindezt iskolánk diákönkormányzata támogatta. A nap csodálatosan telt, örömködésünknek az eső vetett véget, de jövőre ugyanilyen jó kedvvel folytatjuk.

                                                                                                                            /Szabó Katalin/

      


 

Széchenyi István Általános Iskola – a német nemzetiségi oktatás hírei, német nemzetiségi versenyek 2. rész:

 

   A Regionális Német Énekversenyen 2. osztályos tanulóink (a 2.a osztályból: Nagy Boglárka, Rácz Fruzsina, Pálinkás Petra, Szalárdi Levente, Tóth Levente, Fehérváry Péter) a zsűri külön díját kapták meg. További indulók voltak: 2.c osztályból Kovács Zoltán, Töreky Gergő, Berdó Hédi, Szűcs Blanka, Tóth Zoé, Vancsó Noémi, az 1. osztályokból Gál Kira, Orlovity Bernadett, Nagy Szabolcs, Koziorowski Emma, Kasza Linett, Komjáti Kira, Róth Noella, Vida Marika. A 3.a-ból: Töreky Dorka, Bodó Eszter, Fekete Szonja, Botrágyi Flóra, Gili Nóra, Baricz Dia valamint a 4.a-ból: Fila Csenge, Hadi Maja, Vaszil Borbála, a 4. c-ből pedig Fegyver Barbara, Kovács Lorina, Belényesi Hanna. - Köszönjük mindenkinek a részvételt és Ragoncza Imre tanár úrnak a népviseletek biztosítását. – Ígéretet kaptunk a Német Nemzetiségi Önkormányzattól, hogy folyamatosan, apránként hozzá fognak járulni ahhoz, hogy saját német nemzetiségi népviseletekkel rendelkezzen az iskola: Így a gyerekek méltóképpen képviselhetnék oktatási intézményüket a hasonló rendezvényeken, előadásokon. Köszönjük!

 

   Az isaszegi levelezős versenyen Vilhem Zalán (5.c) továbbjutott a szóbeli versenyre.

   A Hebe Kft. Levelezős versenyén 5. helyezést ért el: Kiszel Kolos, Vaszil Borbála és Hadi Maja.

   Az 1. osztály területi szavaló versenyen részt vett: 1.a: Oláh Viktória, 1.a: Szántó Zsombor (5. hely), 1.b: Nagy Szabolcs

 

   A 3 fordulós német házi versenyek eredményei:

1.a: Szántó Zsombor, Oláh Viktória, Gáspári Gergő

1.b: Kóczán Zsófia, Pásztor Bori Kincső, Nagy Szabolcs, Orlovity Bernadett

1.d: Róth Noella, Kasza Linett, Kádár Patrik

2.a: Tóth Levente, Lakatos Mercédesz, Pázmány Péter, Különdíjas: Hollós Julianna

2.c: Berdó Hédi, Kovács Zoltán, Szánthó Bendegúz, Különdíjas: Töreky Gergő

3.a: Róth Bendegúz, Gili Nóra, Fekete Szonja, Különdíjas: Baricz Dia

3.c: Kasza Alexandra, Korcsek Lili, Bakai Balázs, Különdíjas: Gál Miklós

4.a: Kiszel Kolos, Vaszil Borbála, Hadi Maja

4.c: Oláh Sebők Zalán, Kocsis Zalán, Kovács Lorina

5.o: Vilhelm Zalán, Skolnikovics Natália, Nerpel Alex

Köszönjük mindenkinek a  részvételt, készülést, áldozatos munkát, a szülőknek a támogatást, szállítást!

B. Horváth Stefánia
Német nyelvtanár