2016 December

 
Az iskola angyalai
 
   Jónak lenni jó, angyalnak lenni pedig angyali. Ezt az érzést idén másodszor tapasztalják meg a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola és AMI 6. c osztályos diákjai. Második éve teljesítenek kívánságot, és teszik ezt önzetlenül, szüleik segítségével. 
   Müllner Margit tanárnő kezdte a hagyományt azzal, hogy angyalkákat nevelt gyerekeinkből, és minden évben ilyenkor karácsony előtt egy-egy szászvárosi árva gyermeknek készített össze karácsonyi meglepetésdobozt tanítványaival. Két éve mi is ezt tesszük. Nagyon várjuk a nevelőotthonban nevelkedő gyerekek levelét, melyben kívánságaikat leírva mesélnek magukról, életükről.  
   Aztán kezdődik a „lázas munka”: ajándékok beszerzése, képeslap megírása, egy pár kedves szó, gondolat becsempészése a dobozba, csomagolás és végül a kész csomag eljuttatása a gyerekeknek, és utána az örömteli várakozás. 
   Fényképeket, a nevelőktől kedves sorokat kapunk karácsony után, amelyben mindig érzékletesen beszámolnak arról, hogy mekkora örömöt szereztünk azoknak a gyerekeknek, akiket nem öltöztet ünnepi díszbe anyukájuk, akiknek otthonát nem lengi be szenteste mézeskalács, és bejgli illat, akik nem énekelhetnek együtt karácsonyi dalokat szüleikkel, nagyszüleikkel csillagszórót tartva kezükben az együtt feldíszített karácsonyfa mellett. 
   Pedagógusként, emberként az gondolom ez nagyon nagy dolog, összekovácsol bennünket, együtt tanulunk meg másképp látni, kicsit érzőbben érezni, és adni, ami a világ legklasszabb dolga!
   Mindenkinek kellemes ünnepeket kívánnak a kerepesi angyalkák.
                                                                                                                                           Kovács Kriszta
                                                                                                                                            osztályfőnök

 
 
November, a versenyek hónapja
 
   A november a megmérettetések hónapja volt a Széchényi István Általános Iskola és A.M.I.  tanulói számára.
Magyar nyelv napja alkalmából november 18-án, Nagytarcsán került megrendezésre a Szépolvasó verseny. Az első helyezett: Vancsó Noémi 3.c, a harmadik helyezett pedig Lakatos Erzsébet Mercédesz  3.a osztályos tanuló lett.
Ezt követte november 24-én az iskola saját házi versenye, az Észtekergető, melyen a gyermekek évfolyamonként oldottak meg különböző logikai feladatokat. Az eredmények évfolyamonként a következőképpen alakultak:
  • 1.osztályosok: 1: Kiszel Koppány 1.a, 2: Takács Barbara 1.c, 3: Vaszil Mária 1.a, ZsámboEréti Kristóf 1.c.
  • 2.osztályosok: 1: Szántó Zsombor 2.a, 2: Mikó Mátyás 2.d, 3: Nagy Szabolcs 2.b.
  • 3.osztályosok: 1: Berdó Hédi 3.c, 2: Szűcs Blanka 3.c, 3: Tóth Levente 3.a, Adamcsek Krisztián 3.b, Boronyai Dániel 3.b,
    Farkas Balázs 3.b.
  • 4.osztályosok: 1: Adamcsek Antónia 4.b, 2: Töreky Dorka 4.a, 3: Fekete Szonja 4.a.
   November 25-én az Erdőkertesi Neumann János Általános Iskola által meghirdetett Rátz László matematikaversenyen
Tóth Levente 3.a osztályos tanulónk 2. helyezést ért el. 
   De ezzel még nem ért véget a mérkőzések sora, ugyanis december 1-én a Diákolimpia megrendezte körzeti selejtezőjét, a Játékos Sportversenyt. A rendezvénynek a Péceli Petőfi Sándor Általános Iskola adott otthont, ahol nemcsak a vendéglátóinkkal, hanem a Veresegyházáról érkező Kálvin téri Református Általános Iskolával is megmérkőztünk. A csapatunkat 2-4 osztályos tanulóink alkották. Név szerint: Baranyai Bence, Berdó Hédi, Bólya Bíborka, Boronyai Dániel, Farkas Balázs, Gajda Tamás, Gébert Ádám, Hármasi Petra, Kaczur Hanna, Kiss Kornél, Kovács Edvin, Mátó Boglárka, Mikó Mátyás, Orlovity Bernadett, Pásztor Boglár, Song Siyu Ditta, Szalárdi Levente és nem utolsó sorban Szűcs Blanka. A csapat nemcsak hogy első helyezett lett, de ezzel tovább is jutottak a területi versenyre.
   Gratulálunk minden egyes résztvevő diákunknak a kitartásukért illetve a versenyeken való helytállásukért.
 
 
   
  
 

 

                                                                       

   Iskolánk 2016 szeptember 1-jétől nagy és nemzetközi fába vágta a fejszét. Egy sikeres Erasmus pályázatnak köszönhetően részt vehetünk egy nemzetközi pedagógus továbbképzési programban.
   Méltán lehetünk büszkék intézményünkre, ugyanis a nemzetközi partnerek között mindössze két magyar általános iskola szerepel, melyből az egyik a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola és AMI.
   Hogy miről is szól a pályázat? Iskolánk pedagógusai képzésen vehetnek részt, melynek során új módszertani fogásokkal, az innovatív pedagógia alapjaival, korszerű alkalmazások megismerésével bővíthetik eddigi sokrétű szakmai ismereteiket. 
   Az Innoteach pályázatban osztrák, szlovén, magyar iskolák, szoftverfejlesztő cégek szakemberei vesznek részt. A pedagógus-továbbképzés két lépcsős, először mentorokat képeznek, hogy aztán ők a megszerzett tudást, saját szakmai berkeiben tovább tudják adni az arra nyitott kollégáknak. A végső cél, pedig természetesen a tanulóközönség, a diákok. Az újonnan megszerzett kritikai gondolkodást, kreatív, innovatív módszertani elemeket beépítve megpróbálunk létrehozni egy projekt alapon készült terméket a diákokkal, melynek során megtapasztalhatják a projektmunka, a vállalkozói szemlélet, a tapasztalati úton megszerezett tudás fontosságát.
   A pályázat két éves, azonban már most is van miről beszámolnunk. Október elején két napot az egyik szlovén partner iskolájában tölthettünk, Ljubljanában. Ahol megismertük a projekt partnereket, számba vettük a ránk váró feladatokat, megterveztük a projekt lebonyolítását. 
   Érdekes volt belelátnunk más nemzetek oktató-nevelő munkájába, megismerkedni más nemzetek pedagógiai munkájával, céljaival, feladatrendszerével. Bízom abban, hogy sokat tanulhatunk majd egymástól, hogy aztán kamatoztassuk a megszerzett tudást iskolánkban. Július első hetében, hazánkban, Gödöllőn lesz egy egyhetes tréning, ahol angol nyelven zajlik majd a mentorok képzése. Reményeink szerint ekkor mi is büszkén megmutathatjuk majd iskolánkat a hazánkba látogató projektpartnereinknek, mint ahogy tették ezt szlovén partnereink is. 
 
                                                                                                                            Kovács Kriszta
                                                                                                                            projektkoordinátor
                       
                
         
Aula                                     Játékos angol óra 1. osztály                                            
 

 

 

A német nemzetiségi oktatás hírei

 
   Iskolánk, a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola az idei évben is megtartotta hagyományos Szent Márton napi felvonulását, melyen az 1. osztálytól a 6. osztályig vettek részt a német nemzetiségi tagozat tanulói.
   A műsort Skolnikovics Natália és Bólya Liliána 6.a osztályos tanulóink konferálták német nyelven, a fényképeket az iskola honlapja és jelen újság számára Czibere Zalán szintén 6.a osztályos tanuló készítette. Szent Márton életét, legendáját Hadi Maja 5.a és Vilhelm Zalán 6.c osztályos tanulók mondták el magyar és német nyelven. (Ők kapták szeptemberben, a tanévnyitó ünnepségen a helyi Német Önkormányzat Arany Körte díját éves munkájukért.)
Alsó tagozatos tanulóink Márton napi dalokat énekeltek, az első osztályosok különösen nagy átéléssel. 5.a és c osztályos tanulóink közös versmondással léptek fel. 
   A Márton napi rajzversenyt alsó tagozaton a 2.a és a 4.a osztály, felső tagozaton az 5.a nyerte, ők díjazásban részesültek. Az ötletes pályamunkák az iskola német faliújságján tekinthetőek meg.
A hangulatos lámpás felvonulást vendéglátás követte az udvaron: libazsíros kenyér lilahagymával és tea várta a résztvevőket.
   Köszönjük a rendezvény támogatását Franka Tibor polgármester úrnak, a Stammtisch Klub tagjainak, a Tóth Pékségnek, a Szilasi Barti Húsboltnak, a Kerepesi Művelődési Kör nagymamáinak, a William Fresh Kft. Zöldséges boltjának a kerepesi hév-megállóban és a szülői munkaközösség tagjainak.
 
                                                                                   
 
St. Martinstag in der Széchenyi István Grundschule
 
   Wir hielten auch dieses Jahr unseren traditionellen Aufzug am St. Martinstag, an dem die Schüler des deutschen Nationalitätenklassenzuges von der 1. bis zur 6. Klasse teilnahmen. 
   Das Programm sagten Natália Skolnikovits und Liliána Bólya, Schülerinnen der Klasse 6.a  in deutscher Sprache an, für die Web-Seite der Grundschule und für diesen Artikel fotografierte Zalán Czibere, Schüler der Klasse 6.a. Das Leben und die Legende des Heiligen Martins erzählte Maja Hadi (5.a) und Zalán Vilhelm (6.c) in ungarischer und deutscher Sprache. (Sie bekamen im September, bei der Eröffnungsfeier den Goldenen-Birnen-Preis von der örtlichen Deutschen Selbstverwaltung für ihre ganzjährige Arbeit.)
Die Schüler der Unterstufe sangen St. Martins-Lieder, die Erstklässler mit besonders großer Begeisterung. Die Schüler der Klassen 5.a und c trugen gemeinsam Gedichte vor.
   Den Zeichenwettbewerb zum St. Martinstag gewannen in der Unterstufe die Klassen 2.a und 4.a, in der Oberstufe die Klasse 5.a, sie bekamen Preise. Die eingereichten ideenreichen Arbeiten sind an der deutschen Wandzeitung der Schule, im Erdgeschoss zu besichtigen.
Dem stimmungsvollen Lichteraufzug folgte auf dem Hof eine Bewirtung mit Gänseschmalzbroten und Zwiebeln, sowie mit Tee.
   Wir danken dem Bürgermeister Tibor Franka und den oben angeführten Sponsoren für ihre Unterstützung!
 
 
                                                                                                                                  B. Horváth Stefánia
                                                                                                                                 német nyelvtanár