2017 Október

Őszi Német Nemzetiségi Műsor a Széchenyi Általános Iskolában
 
   Ebben az évben 2017 őszén, szeptember 28-án délután 15 órakor kezdtük műsorunkat a német nemzetiségi osztályok immár hagyományosnak mondható szereplésével.
   Nagy László igazgató úr és Springer János a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének megnyitója után következett kis elsős tanulóink műsora. Önállóan énekeltek és mondókáztak alig egy hónapnyi német tanulás után. Őket követték az alsós és felsős osztályok, ki színdarabot adott elő, ki közösen énekelt, de láthattunk bábszínházat, táncot és kórusművet is. A közönség lelkes részvételével fergeteges záró dalban is volt része minden résztvevőnek.
Köszönjük a nézőknek és a szereplőknek a támogatást, a kollégáknak és a gyerekeknek a tornaterem berendezésében ill. visszarendezésében nyújtott segítséget.
   Találkozunk következő programunkon, a november 9-én tartandó Márton napi lámpásos felvonulásunkon!
Addig is minden diákunknak jó tanulást és felkészülést kívánunk következő ünnepükre!
 
                                                                                                                                 Német nemzetiségi nyelvtanárok
 

 

Szeptember 21
 
   Intézményünk rendhagyó módon, minden év szeptember 21-én megtartja az iskolánk névadójáról elnevezett Széchenyi –napot, melynek keretén belül avatjuk fel iskolánk első osztályos tanulóit.
   Idén  műsorunk egy kicsit több volt a megszokottnál. Katona Gábor vezetésével a 7. b osztály tanulói adtak műsort, melynek elemei felelevenítették a refomkor egyes mozzanatait,  gróf Széchenyi István tetteit. A műsor egy különleges betéte volt, a korabeli tánc, melyet Ragoncza Imre tanár úr, és felesége Filó Anikó mutattak be, gyönyörű ruhákban.
Az elsősök elmondták fogadalmukat, mellyel iskolánk teljes jogú polgáraivá váltak. A meghitt pillanatot, nemzetiségi táncok tarkították.
   Mivel ezen a napon látogattak iskolánkba az Erasmus + pályázat nemzetközi delegáltjai, így ők is megtekinthették a műsort, melyet angol, és német nyelven egyaránt konferáltak diákjaink. A rendezvény után, sor került egy kötetlen beszélgetésre a külföldi kollégákkal, akik egy-egy tanórára is benéztek, mélyítve pedagógiai tapasztalataikat.
   A felsősök a nap hátralévő részében, Széchenyihez kapcsolódó projektfeladatokat oldottak meg, számot adva így tudásukról névadónk kapcsán.


 

Széchenyi túra
 
   2017.szeptember 8-án került megrendezésre a Széchenyi túra. Ez az esemény hagyományosan minden tanév első péntekén van, mely során együtt kirándulnak a Széchenyi István Általános Iskola és A.M.I  tanulói.  Az alsó tagozat 5 km-t tett meg, míg a felső tagozat nagyobb távot teljesített. Az időjárás kedvező volt a túrázáshoz. A gyermekek élvezték a kirándulást, melyből kellemesen elfáradva érkeztek vissza az iskolába. A túra megszervezéséért, az útvonalakért, tagozatok vezetéséért köszönet  Pivarcsi Gábornak és segítőinek, akik végig velünk voltak és segítették a kirándulásunkat. Munkájukat ez úton is köszönjük szépen.