2017 December

Pál utcai fiúk  a Vígszínházban
 
   A november aktív kulturális élettel ajándékozta meg a széchenyis diákokat.
Közvetlenül az őszi szünet után 40 felsős diák nézhette meg a Pál utcai fiúk zseniális alakítását a Vígszínházban. Együtt izgultunk a fiúkkal a Grundért, drukkoltunk Nemecseknek és a darab végén lelkesen, meghatottságtól csillogó szemekkel tapsoltuk vissza a szereplőket. Ritkán lehet részünk olyan előadásban, ahol a nézők egy emberként állnak fel az előadás végén és hosszú percekig senki sem akar mozdulni, mert csak tapsol és tapsol zsibbadó tenyerekkel és hálás szívvel.
   Majd alig ocsúdva fel az előző produkció hatása alól, november 26-án harminchatan keltünk útra a Pesti Színházba, hogy az örök klasszikusnak számító Toldi Miklós hőstetteit izguljuk végig.
   Előbb Csőre Gábor fantasztikus alakításában, majd gyönyörű fővárosunk éjszakai panorámájában gyönyörködhettünk.
 

 

Bólyai Anyanyelvi Csapatverseny

 
   Iskolánk felsős diákjai idén is indultak a Bólyai Anyanyelvi Csapatversenyen, ahol az 5-6-7. évfolyam is képviseltette magát. A csapatok lelkesen készültek és nagy izgalommal várták a verseny napját, amikor is a gödöllői Református Líceumban adhattak számot csavaros nyelvi logikájukról és mutathatták meg, hogyan tudnak csapatban dolgozni és gondolkodni.
 
A csapatok tagjai pedig a következők voltak:
5.osztály: Botrágyi Flóra 5.a, Káder Bettina 5.b, Gili Nóra 5.b, 
6.osztály: Gombkötő Sára 6.b, Fegyver Barbara 6.c, Molnár Antónia 6.c, Hadi Maja 6.a,
7.osztály: Bólya Liliána 7.a, Skolnikovics Natália 7.a, Kókai Barbara 7.c és Vilhelm Zalán 7.c.
 
   Mindhárom csapat állta a sarat, a hatodikosoknak sikerült megszerezniük az előkelő 8. helyet is. Ezúton is gratulálunk minden versenyzőnek!
 

 

Kazinczy szépkiejtési verseny
 

   Idén is megrendeztük az iskolai Kazinczy szépkiejtési versenyt. Az indulók nehéz helyzetbe hozták a tisztelt zsűrit, mert nagyon szépen hangsúlyozva, kifejezően olvasva adták elő mind a szabadon választott, mind a kötelező szöveget.
Díjazottjaink:
 
   Negyedik évfolyamon:
1. helyezett: Lakatos Mercédesz 4.a osztály,
2. helyezett: Szűcs Blanka 4.c osztály, 
3. helyezett: Nagy Boglárka 4.a osztály.
 
   5-6 évfolyamon: 
1. helyezett: Mikó Boróka 5.c osztály
2. helyezett: Hadi Maja 6.a osztály
3. helyezettek: Pásztor Boglárka 5.a osztály és Kasza Alexandra 5.c osztály
4. helyen végzett: Fazekas Vera 5.b osztály és Botrágyi Flóra 5.a osztály.
 
   7-8. évfolyamon: 
1. helyezett: Fazekas Réka 7.b osztály
2. helyezett: Kőszegi Csaba 7.c osztály és Skolnikovits Natália 7.a osztály
3. helyen végzett: Palotai Patrícia 8. osztályos tanuló.
 
Gratulálunk a helyezetteknek és minden résztvevőnek!
 

 

Gondolkodtató matematika-feladatok versenye az iskolában

 
   November 23-án tartottuk meg iskolánkban matematikai gondolkodtató, logikai feladatok versenyét. Évfolyamonként különböző nehézségű próbatételekkel kellett a tanulóknak szembenézniük. A rendelkezésre álló időt a feladatokban elmerülve töltötték, gondterhelten, néha megilletődve nézték, majd oldották meg a rejtvényeket. A 61 résztvevő tanulóból kerültek ki a következő dobogósok:
1. osztály: I.: Ferenczi Dávid; II.: Bálint Dorottya; Metykó Rebeka; III.: Engart Maja.
2. osztály: I.: Vaszil Mária; Boronyai Márton; II.: Kiszel Koppány Sebe László; III.: Turóczi Barnabás; Várpalotai Zsombor.
3. osztály: I.: Szántó Zsombor; II.: Penge Balázs; Tőzsér Levente; III.: Gili Máté; Orlovity Szilárd.
4. osztály: I.: ----; II.: ----; III.: Berdó Hédi; Baranyai Bence; Farkas Balázs; Adamcsek Krisztián; Pop Sándor; Végh Tamás.

   Gratulálunk!


 

Részt vettünk a NYELV-ÉK szép kiejtési versenyen

   A Magyar Nyelv napja alkalmából, immár hagyományként, 2017. november 17-én, pénteken került megrendezésre Nagytarcsán a NYELV-ÉK területi szép kiejtési verseny. Tanulóink évek óta részt vesznek ezen a megmérettetésen, így most is izgatottan és nagy reményekkel telve vágtak neki a versenynek. Akik idén képviselték iskolánkat: Gáspári Gergő (3.a), Koziorowski Emma Zója (3.b), Fülöp Zita és Szabó Petra (3.c), Lakatos Mercédesz (4.a), Hegyes Dorka és Szűcs Blanka (4.c) A gyerekeknek egy szabadon választott és egy helyszínen kapott szöveget kellett a zsűri előtt szépen, kifejezően felolvasniuk. Résztvevőink beszámolója szerint nagyon jó hangulatban zajlott a verseny, biztos, hogy jövőre is ott a helyünk! A második helyezést Koziorowski Emma Zója (3.b) hozta „haza”.
Minden résztvevőnek szívből gratulálunk! Ismét ügyesek voltatok!
 

 

 

Márton nap a Széchenyi István Általános Iskolában

 
   2017. november 9-én délután 16 óra 30 perces kezdéssel rendeztük meg a már hagyománynak számító Márton napi ünnepségünket.
 
   Az időjárás is nekünk kedvezett, mert ezen a délutánon a felhők eloszlottak, így a lámpás felvonulásunkat semmi nem akadályozta. A műsor a nemzetiségi osztályok német nyelvű dalaival és kis színdarabbal kezdődött, amit a szülők is érdeklődve hallgattak. Lámpásokkal vonulva jártuk körbe az iskola melletti utcákat, és mire visszaértünk, hetedikes diákjaink a Német Önkormányzat és a Stammtisch klub nyugdíjasainak segítségével készítették el a libazsíros kenyereket forró teával.
 
   Köszönjük az est folyamán nyújtott segítségüket és az Önkormányzat támogatását. Köszönjük iskolánk pedagógusainak és dolgozóinak részvételét. Reméljük mindenki jól érezte magát, találkozunk jövőre, ugyanekkor, ugyanitt!
 
                                                                                                                         Német nemzetiségi pedagógusok