2019 Március

Tankerületi értekezlet Kerepesen
 
   2019. február 13-án a Kerepesi Széchenyi István Általános Iskola szervezésében, Kerepesen került lebonyolításra a február havi tankerületi értekezlet, melyen 55 általános iskola intézményvezetője és intézményvezető - helyettese vett részt.  A megjelenteket iskolánk frissen kinevezett intézményvezetője, Kaczurné Méder Tímea köszöntötte. Jobb kezeként, Karó Valéria -szintén a napokban kinevezett- alsó tagozatos igazgatóhelyettes fogta össze a teendőket. Az értekezlet nyitányaként tanulóink szereplésével színvonalas, sokrétű, vidám műsort tekinthettek meg a vendégek. Az iskola zeneművészeti ágát 9 gitáros fellépő képviselte, kiegészülve felkészítő tanárukkal, Keserű Konrád tanár úrral. A gitárjáték után az elegáns keringő következett, melyet végzős diákjaink táncoltak gyönyörű esküvői ruhában és öltönyben. Köszönjük Kókai Barbara 8.c, Kőszegi Csaba 8.c, Bende Bianka 8.b, , Orosz Richárd 8.b, Bende Boglárka 8.b, Fehérváry László 8.b,Buzás Ramóna 8.a, és Ilyés Roland 8.a osztályos tanulóknak. A 3. a osztály német daljátékkal köszöntötte a közelgő tavaszt és a jelenlévőket egyaránt. Felkészítő tanáraik: Strubel Henrietta (német), Ragoncza Imre (tánc), Hornyák Edina (kórus), Fogta Béla (színpadkép). A nyitóműsort a 4. b osztály dinamikus country tánca zárta. A keringő és a country betanításáért Ragoncza Imre tanár urat illeti a köszönet.
   Köszönjük Franka Tibor Polgármester Úrnak a helyszín biztosítását és a vendéglátás költségeinek finanszírozását; továbbá a Forrás Művelődési Ház dolgozóinak és vezetőjüknek, Hajdú Zsófia Csengének, valamint Szécsi Zsuzsa tanárnőnek, hogy segítségükkel gördülékenyen sikerült lebonyolítani ezt a programot. Nem utolsó sorban hatalmas köszönet a fellépő gyerekeknek és szüleiknek, hisz tanulóink szereplése emelte igazán e rendezvény színvonalát.
 
 
                                                                                                                                       Sallai Krisztina
                                                                                                                                         tanító
 

 
 
Farsang
 
   Az iskolások minden évben nagyon várják a farsangi mulatságot. Idén sem volt ez másképpen. Hagyományos farsangi bálunkat, február 9-én tartottuk.
   Már hetekkel ezelőtt megkezdődött a lázas készülődés: jelmezek készítése, színpadi próbák és tánctanulás. A programok összeállításából, a rendezvény megszervezéséből jócskán kivették részüket a lelkes szülők, diákok és pedagógusok.
   Iskolánk végzős diákjai nyitottál meg a bált, egy csodálatos keringő kíséretében, amit Ragoncza Imre tanár úr koreografált. A jelmezes felvonulás volt természetesen a legnépszerűbb program, ahol egyéni és csoportos beöltözők is színre léptek. Míg a zsűri döntött a legjobbakról, szólt a zene, fogyott a szendvics, a süti.
   A délután legizgalmasabb eseménye a tombolasorsolás volt, előtte pedig, vidám zumbázással izzasztották meg, a mozogni vágyókat. A tombolasorsolás végére gazdára talált a rengeteg ajándék, nagy volt az öröm.
   Kerepesen ezen a délutánon minden kisiskolás szép és emlékezetes élményekkel tért haza. Köszönjük szépen a szülőknek a támogatást, a süteményeket, a tombola-felajánlásokat, az anyagi hozzájárulást és a szervezést! S jövőre is majd jön a farsang, áll a bál!!!
 

       


 
 
Magyar Kultúra Napja
 
   A Kerepes Kultúrájáért díjat posztumusz Nagyné Szedlák Rozália kapta
   Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, amely a magyarság legfontosabb művévé vált. Több mint száz éve már, hogy az Erkel Ferenc által megzenésített verset az ország himnuszaként tartják számon, hivatalossá azonban csak 1989-ben vált, amikor bekerült az Alkotmányba is. Ilyenkor országszerte tartanak rendezvényeket, irodalmi esteket, színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat. Kerepesen szép hagyomány, hogy ekkor adják át a Kerepes Kultúrájáért díjat. Idén január 20-án délután tartották az ünnepséget a Forrás Művelődési Házban. A vendégeket Hajdú Zsófia Csenge, az intézmény vezetője köszöntötte, majd a Himnusz közös eléneklése után megkérte Franka Tibor polgármestert a díj átadására. A képviselő-testület 2019-ben Nagyné Szedlák Rozáliának, az ősszel elhunyt pedagógusnak ítélte oda posztumusz a Kerepes Kultúrájáért díjat. A díszoklevelet és a bronz plakettet a díjazott két fia, Nagy László és Nagy Gergely vette át. A díj átvétele után Nagy Gergely megható szavakkal köszönte meg az elismerést.
   A kitüntettet Kaczurné Méder Tímea a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója méltatta. Elmondta, hogy „Nagyné Szedlák Rozáliát - nem csak a pályakezdő fiatalok, hanem a tapasztaltabb kollégák is mesterüknek tekintették. Személyisége, a szakma iránti tisztelete, elhivatottsága tette naggyá, megbecsült pedagógussá. Igényes, precíz és nagy tudású volt. Sokat tanulhatott tőle az, aki figyelte szavait, és megértette gondolatait. Szerették, mert egyenes, közvetlen és határozott ember volt. Emberi bölcsessége, akaratereje és rendíthetetlen kitartása révén vitathatatlan tekintélyt szerzett magának. Imádott tervezni, rajzolni, önállóan alkotni, utazni, kirándulni, táborokat szervezni.” 
   Nagyné Szedlák Rozália a kerepesi iskolának 1989-től volt állandó pedagógusa. 2020 januárjában szeretett volna 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba vonulni. Pedagógusként 38 és fél évet dolgozott. Az iskola igazgatója méltatását a következő két mondattal zárta: „Személyiségének hiányát folyamatosan érezzük. Ezentúl másképp él közöttünk, iskolánk ikonikus tagja marad.”
 
 

   Végül rendkívül színvonalas előadással zárult az este, „Csodálkozom, hogy élek” címmel zenés irodalmi összeállítást láthatott a közönség tehetséges kerepesi előadók tolmácsolásában. Megérdemelten kapott nagy tapsot Márkus Attila, Szűcs József, Turai Julianna, Bódi Mónika, Kálmán Andrea és Szabó Bálint.