2020 Május

Digitális oktatás az iskolában
 
   2020. március 16-án iskolánkban is elkezdődött az online oktatás. Az elindulást egy tantestületi értekezlet előzte meg, ahol többek között azt is megbeszéltük, hogy egy egységes platformot a Google Classroom-ot fogjuk használni. Az első hét a rendszer megismeréséről, a bevezetésről szólt, hogy a továbbiakban zökkenőmentes legyen a tanulás. A szülők pozitívan álltak hozzá, ezzel is segítve munkánkat. Az első napok nagy része a szülőknek nyújtott segítségadásból, támogatásból, és az órákra való felkészülésből állt. Minden tantárgyhoz kurzust hoztunk létre, melyhez a gyerekek kód alapján csatlakoztak. Ezekbe küldjük a feladatokat (fájl, link, teszt…stb.).
   Az elmúlt 7 hétben azt tapasztaltuk, hogy rendben elindult, és halad ez az új oktatási forma. Az önkormányzatnak köszönhetően az iskola laptopokat kapott, így könnyítve a tanárok munkáját.
   A gyerekek online óra keretében és hagyományos módon (Krétában, tk., mf.) kapják a feladatokat. Vannak olyan diákok, akik kinyomtatva, papír alapon jutnak a tananyaghoz. Online órákon az osztály nagy többsége rendszeresen részt vesz. Ennek hatalmas előnye: azonnal átadható az új ismeret, és rögtön visszajelzés is érkezik annak megértéséről.
   Az is tapasztalat, ahogy az idő halad előre, hogy a diákok igénylik egymás és tanáraik társaságát. Hiányzik a napi személyes találkozás. Először a Zoom-ot használtuk, de ezt később adatvédelmi okokból elvetettük, mert nem volt biztonságos. Egy szülőnek köszönhetően átálltunk a Cisco Webex felületre, és azóta ezen kommunikálunk. Örülünk, hogy legalább képernyőn keresztül látjuk egymást. Tantestületi értekezletet is tartottunk ilyen formában.
   Ma már gördülékenyebben megy az oktatás, egyre biztonságosabban mozgunk új felületeken. Viszont ezzel az oktatási formával megnőtt az órákra való felkészülés ideje. Lényegesen többet ülünk a gép előtt, és próbálunk minél érdekesebb, sokrétűbb dolgokat mutatni a tanítványoknak. Folyamatosan küldjük, fogadjuk, és javítjuk a munkákat.
A tananyag mennyiségét illetően igyekszünk az arany középutat megtalálni. Szülőkkel folyamatosan kommunikálva igazítjuk a gyerekekhez a heti munkát. Hiszen most ők állnak ott a gyermekeik mellett, és egy kicsit átveszik a pedagógus szerepét is saját munkájuk és a háztartás mellett. Ezt a helyzetet az ő segítségük nélkül képtelenek lennénk megoldani.
   Bízunk abban, hogy hamarosan véget ér ez az időszak, és újra találkozhatunk!
 
                                                                                                                                     Fazekasné Rácz Gabriella
 
Online oktatás a 4.c-ben
 

 
Pályázatok
 
   A Decathlon által kiírt "Sportból a legtöbbet" pályázaton iskolánk pozitív elbírálásban részesült. Ez azt jelenti, hogy a pályázott összegből (4.986.000 Ft + ÁFA) a nagy aszfaltpálya mellett egy 10x20-as sportpálya fog létesülni - ha minden jól megy - a nyár folyamán.
   Továbbá lezárult egy másik az önkormányzat által a Helyi Civil Szervezetek számára kiírt pályázat, amit a Kerepesi Gyermekekért Alapítványunk pályázott meg és ebben az iskolaudvar egyik részének felújítását jelöltük meg. 1.000.000 Ft-ot sikerült nyernünk a fejlesztésekre.
   Másik örvendetes hír pedig az, hogy a nagypályára - amelynek felújítására a Kerepesi Városi Sportegyesület pályázott a Magyar Kosárlabda Szövetségnél - sikerült a TAO forrásokat begyűjteni (~14.000.000 Ft) helyi vállalkozásoktól.
   Úgy tűnik, hogy az összefogás és a közös munka eredménye meghozza az eredményt és előbb-utóbb kézzelfoghatóvá válik! A cél az, hogy a nagypálya és a kispálya egy időben - most nyáron - tudjon elkészülni. Ezúton is köszönöm támogató együttműködésüket! Külön köszönet Szabó Anikónak, aki szülőként nagyon sokat tett az iskola fejlődésének érdekében.