2020 Október

Külön, mégis együtt
 
   A Széchenyi István Általános Iskola diákjai a legkisebbektől a legnagyobbakig együtt emlékeztek meg az Aradon életüket vesztett vértanúkról, igaz csak a Szülői Munkaközösség jóvoltából nemrég felújított iskolarádión keresztül.
   A hetedik és nyolcadik osztályos tanulók által készített műsorban felelevenítettük azokat a hősöket, akik bár legtöbbjüket tekintve nem voltak magyar származásúak, mégis együtt harcoltak és áldozták fel életüket a magyar szabadságért.
   Kossuth Lajos szavait idézve 1890-ből: „A hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a haza iránt, s a magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak.”
   Az ünnepség zárásaként mécsesgyújtással tisztelegtünk emlékük előtt a felsős osztályok egy-egy képviselője jóvoltából. Az osztályok a műsor után külön-külön tehették tiszteletüket a megemlékezés helyéül szolgáló Széchenyi-falnál.
 
   
 

 

Elsősök avatása
 
   Idén a tanév rendhagyó módon kezdődött. A járványhelyzetre tekintettel a tanévnyitó ünnepség rádión keresztül zajlott, a gyerekek a tantermekben hallgatták végig a műsort.

   Az ünnepély része volt az elsősök avatása. Az elsős osztályok a tantermek elé vonultak ki, és ott avatták fel őket iskolánk nyolcadikos tanulói. Először az eskü szövegét mondták el, majd következett a kendő/sál felkötése. Minden kisgyermek büszkén húzta ki magát, amikor felavatták.