2021 Július

Tanév összefoglaló
 
   Az idei tanév rendhagyó módon indult. A járványhelyzet több programunkat törölte, módosította. Az évnyitó rádiós műsorral kezdődött, majd az elsősök avatásával folytatódott. December 4-én még meglátogatott minket a Mikulás, majd 7-től a téli szünetig digitális oktatásra tért át iskolánk. Minket sem kímélt a Covid, több kolléga lett beteg, ami megnehezítette az iskolai életünket.
   Februárban osztályszinten megtartottuk a farsangot.
   A következő hónapban az egész ország online oktatásra állt át, ez is meghiúsította pár programunkat. Időközben, sajnos, két kollégánk is tartós beteg lett, helyettesítésük nagy feladatot rótt ránk. A róluk kapott hírek nem voltak kedvezőek, nagyon aggódtunk. Értük is szólt a Jerusalema táncunk. Most már jobban vannak, szeptemberben újra munkába tudnak állni.
   Júniusban el tudtunk menni egynapos tanulmányi kirándulásra. Az utazást autókkal oldottuk meg, ezúton is köszönjük a szülők segítségét. Az utolsó hétre még belefért egy iskolai Sportnap, és egy Mesélő muzsika. A tanévet rendhagyó évzáróval és szép ballagással fejeztük be. Délelőtt idősávokban, évfolyamonként osztottuk a bizonyítványt az udvaron. Ekkor még elviselhető volt a meleg. Délután pedig végső búcsút vettek a nyolcadikosok iskolájuktól.
Bízunk abban, hogy a következő tanévet már a megszokott módon kezdjük, és minden visszatér a régi kerékvágásba.
 
 

 

Ballag már a vén diák…
 
   Érdekesen alakult a helyzet Magyarországon. A középiskolások ballagását még nem engedélyezték, de egy május 17-én megjelent kormányrendelet szerint a ballagási ünnepségek felmentést kaptak a rendezvény- és gyűlésszervezés tilalma alól. Ennek értelmében a ballagási rendezvényeket az intézmények nyitott, épületen kívüli területein, május 25-ét követően megtarthatták. Az eseményen részt vehettek nem védett személyek is, és a maszk viselése sem volt mindenkinek kötelező. Lényeges részletszabály, hogy a ballagási rendezvényen a ballagó gyermek által meghívott személyek életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül is részt vehettek, azzal a kikötéssel, hogy a nevelési, oktatási intézmény zárt részeiben nem tartózkodhatnak. A résztvevők létszámáról az intézmény igazgatója dönthetett. Kerepesen úgy rendelkeztek, hogy a szülőkön és a meghívottakon kívül más ne vegyen részt az ünnepségen. Ezzel is magyarázható, hogy idén sokkal kevesebben voltak kíváncsiak a ballagó diákokra – az ünnepségen leginkább csak a szűk család vett részt.
   A Kerepesi Széchenyi István Általános Iskola végzős nyolcadikos tanulói június 18-án délután nagyon nagy melegben búcsúztak el tanáraiktól, iskolájuktól és az alsóbb osztályoktól. A nyolcadikosok az ünnepélyes osztályfőnöki órát követően délután öt órakor ballagtak végig az osztálytermeken, majd kiballagtak az iskola épületéből, végül az iskola tanulói alkotta sorfalak között elsétálva az intézmény udvarán gyülekeztek. Összesen két osztály 47 diákja búcsúzott el az intézménytől. A ballagókat az osztályfőnökök, Nagy Tibor (8.a) és Homokiné Bencze Judit (8.b) vezette. Két évig Katona Gábor is osztályfőnökük volt, így ő tiszteletbeli osztályfőnökként haladt a 8.b-sek előtt.
   A végzősöket Kaczurné Méder Tímea intézményvezető búcsúztatta, aki ünnepi beszédében szívhez szólóan köszönt el a végzős diákoktól. Azt kívánta nekik, hogy értékes, tisztességes, becsületes, emberekké váljanak. „Lezárult egy korszak az életetekben, nagyon hamar elrepült a nyolc év, melyre remélhetőleg mindig szívesen fogtok emlékezni” Kaczurné Méder Tímea intézményvezető okleveleket és könyveket adott át a kiváló eredményt elért diákoknak. Nevelőtestületi elismerő oklevelet kapott Töreky Dorka (8. a), Sebestyén Regina (8. b) és Bakai Balázs (8. b). Az intézményvezető asszony ünnepi köszöntőjét Steve Jobs idézésével zárta, amit útravalónak is ajánlott egyben „Az időtök véges, ne pocsékoljátok el arra, hogy mások életét élitek. Ne bénítson meg titeket a dogma, hogy mások elvei szerint kell élnetek. Ne hagyjátok, hogy mások véleménye elnémítsa a hangotokat. És ami a legfontosabb: bátran kövessétek a szíveteket és a megérzéseiteket. Mert azok már tudják, kik is akartok lenni valójában. Minden egyéb másodlagos.”
   Az ünnepség gördülékenységét Kincses Dorina segítette összekötő szövegével. A hetedik osztályos tanulók nevében Illyés Vanda és Pop Sándor búcsúzott el a ballagóktól. Ezt követően a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók kis műsort adtak elő. Az összeállításban fellépett Kis Hanna, Moravecz Regina, Koczka Kornélia, Földi Felícia, Hegyes Dorka, A nyolcadikosok elköszönő beszédét Töreky Dorka és Bakai Balázs olvasták fel. Botrágyi Flóra Ady Endre: Üzenet egykori iskolába című versével köszönt el a ballagóktól. Ezt követően a hagyományokat követve a végzős diákok átadták az iskola zászlaját a hetedikes osztályoknak és a végzősök szalagot kötöttek az iskola zászlajára. A leendő nyolcadikosoknak Gili Nóra tolmácsolta az iskola hírnevét öregbítő jó tanácsokat. Ezután a ballagók egy-egy szál virággal köszönték meg a szüleiknek, hogy az elmúlt nyolc évet az ő támogatásuk révén sikeresen teljesítették. Az ünnepség végén az elköszönő nyolcadikosok búcsúzásként lufikat engedtek a magasba, azt szimbolizálva, hogy végleg kirepültek az intézményből.
 
  
  
 

 

Rendhagyó történelem óra Aquincumban
 
   A Kerepesi Széchényi István Általános Iskola 5. osztályos tanulói rendhagyó történelem órán vehettek részt Aquincumban június 10-én.
  Óriási szerencsénk volt, hogy az utolsó tanítási napok egyikére, külön igazgató engedéllyel (nagy köszönet ezért Kaczurné Méder Tímea igazgatónőnknek) sikerült eljutnunk az Aquincumi Múzeumba a teljes 5. évfolyammal, 3 osztállyal. Igazán szerencsés lett volna ez a helyszíni tanóra, ha egybeesik a Pannónia provincia történelem órával, esetleg élesben helyszínen megtartva, vagy legalábbis amikor a Római Birodalomról tanulunk. Ez sajnos a tanári pályafutásom alatt még csak egyszer sikerült, mert az új NAT szerinti beosztás nem egyezik a múzeumkert nyitvatartásával, tudniillik télen ez utóbbi zárva van, tavasszal nekünk már a középkorral kell foglalkozni.
 
   Többszörösen is szerencsénk volt, mert a COVID 19 miatt online-tanításról sikerült visszatérni a tantermekbe, és nemsokkal az év vége előtt a múzeumok is látogathatóvá váltak. Ráadásul a múzeum az Olimpiára való tekintettel a gyerekeknek ókori olümpiai játékokat szervezett, amin önkéntesen tanulóink nagy része részt is vett, a meleg ellenére nagy lelkesedéssel futottak, távolugrottak…, a végén a győztesek babérkoszorúval, ajándékkal tértek haza. Másnap többen rajzzal, fogalmazással köszönték meg a múzeumnak a szervezést, az ő írásaikból szeretnék idézni néhányat:
   „…elmentünk egy kilátóba és onnan láttuk a romokat, olyan volt, mint egy labirintus. Aztán elmentünk egy nagy lakóház fürdőjébe és láttunk benne egy mozaikot…a fürdőkben padlófűtés és falfűtés is volt… bementünk a romok közé, nagyon szépek voltak, láttunk szökőkutat, és megnéztük, hogy fürödtek régen…látszott még a csatornarendszer és az eredeti kövezet az utcákon…”
 
„Amíg az 5.c. osztály elment Gabi nénivel rendhagyó történelem órára, egy szép mitológiai játszótéren játszottunk. …utána egy gazdag polgár saját fürdőjébe néztünk be, ahol hideg és meleg medence is volt, onnan az ókori bevásárlóközpontba mentünk, láttuk a mészáros házát, majd a polgárok fürdőjét. Az első „Olimpici” versenyre is eljutott a kerepesi iskola 5. tagozata. A sportok. futás, gerelyhajítás, távolugrás voltak.”
„Csodálatos és izgalmas játékokon vehettünk részt, megnézhettük hogy nézett ki régen a város. Nagyon jó volt Aquincumban, abban a csodálatos, régi, de nagyon szép római városban!”
 
                                                                                                                                                  Perneki Gabriella
                                                                                                                                                    történelem tanár